Låssmed är ett klassiskt yrke som genom tiderna haft många utövare. Idag finns dock en liten konkurrens om jobben. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö finns en särskilt snäll konkurrens. Norr om Stockholm möter låssmeder dock en något hårdare arbetsmarknad. På grund av detta flyttar många låssmeder neråt i landet, till exempelvis Stockholm, för att hitta jobb.
Låssmed är ett varierande yrke. Ena dagen kan man underhålla ett mekaniskt lås ute hos en kund, medan man den andra dagen kan sitta och programmera mjukvara för en säkerhetslösning. Hur yrket ser ut mer exakt beror på vilken inriktning och nisch man väljer.
Förmågor
Att bli låssmed kräver vissa förmågor för att man ska lyckas väl inom yrket. Som i många andra hantverkaryrken krävs en känsla för noggrannhet och finmotorik. Oftast arbetar man med händerna i komplicerade säkerhetssystem. Komponenterna är ofta små, vilket kräver god fingertoppskänsla.
En annan förmåga som den aspirerande låssmeden bör utveckla är känslan för service. Ofta arbetar man ute på fältet, och väl där är det viktigt att kunna hålla en bra kontakt med kunderna.
Något annat som är viktigt för en låssmed är god rörlighet. Beroende på vilken typ av jobb det handlar om, kan det vara mer eller mindre viktigt. Klart är dock att vissa jobb kräver att man arbetar i obekväma arbetsställningar. Ibland förekommer till exempel montage från stege.
Utbildning
Den som vill bli låssmed kan få grundläggande utbildning redan på gymnasiet. Utöver gymnasieutbildningen, finns även kvalificerad yrkesutbildning (KY), och möjlighet att utbilda sig som lärling. Efter detta kan man göra gesäll och mästarprov innan man blir verksam inom yrket på riktigt.
Gymnasieprogrammet
Går man gymnasieprogrammet låssmed, kan man räkna med att teorin varvas med en stor del praktik hos ett företag i branschen. Samtidigt sker naturligtvis även undervisning om engelska, matte, svenska och ett par andra ämnen som inte är relaterade till låssmedsyrket. Skolor finns över hela landet. Till exempel finns två skolor i Stockholm, i andra stora städer och även i många medelstora städer.
Gesällbrev
Gesällprov kan avläggas efter en genomförd lärlingsutbildning på tre år hos ett företag i branschen. Ett gesällprov är till största delen praktiskt inriktad, och innehåller bland annat följande:
- Kunskap om vanliga låsfabrikat och typer av lås. Det här gäller både mekaniska och elektriska konstruktioner, nycklar, nyckelämnen och verktyg för dyrkning.
- Monteringsarbeten av lås och förstärkningsbeslag i trä och metall ska utföras. Även borrande, gängning och liknande ska göras.
Mästerbrev
Den som vill göra ett mästarbrev har höga krav på sig vad gäller yrkeskunnande. För att få ett mästarbrev måste man ha jobbat minst 6 år som låssmed, fått ett gesällbrev och även ett kompletterande teoretiskt prov som handlar om bland annat låssystemsberäkning och försäkringar kring inbrottsskydd.
Andra inlägg
- Relining i Kalmar förlänger rörens livslängd
- Asbestsanering i Täby av licensierade företag
- Fogning i Helsingborg
- Smarta lås – ett steg mot framtidens säkrare och enklare hem
- Lösningar för VVS i Strängnäs
- Solpaneler i Västerås för hållbar energi
- Betonginjektering som metod för förstärkning
- Underhållsplan för Göteborgs fastigheter
- Sanering i Falköping – allt från asbest till klotter
- Takläggare i Gävle kan konsten att skapa ett hållbart skydd