Blästring är en metod att bearbeta ytor med hjälp av tryckluft och sand. Metoden fick sitt stora genomslag med blästringsfartyget M/S Stauper i Stockholm.
Vissa uppfinningar känns verkligen självklara när de väl har gjorts. En sån sak, som gemene man förmodligen inte tänker särskilt ofta på, är blästring. Du har säkert hört ordet, men vad innebär det egentligen?
Vid blästring blandas sand och tryckluft i bestämda proportioner i en så kallad blästerklocka. Sanden skjuts sedan ut med hjälp av tryckluften mot ett föremål vars yta behöver förnyas. Oftast handlar det om föremål av metall där man vill ta bort rost, gammal lack eller till exempel klotter. Den enda egentliga alternativa metod som finns är slipning, som kan kräva riktigt stora arbetsinsatser och dessutom vara svårt att lyckas med i vinklar och vrår.
Blästring av lasttankar
Med blästring fixas sådana arbeten på ett sätt som är lika enkelt som det är genialt. Den kraftfulla verkan som sandkornen har, när de slungas ut i hög hastighet, är oerhört effektiv. Idén bakom blästring patenterades faktiskt redan år 1870. Det skulle dock dröja nästan ett sekel innan metoden blev allmänt använd, med början i Sverige där fartyget M/S Stauper utgick från Stockholm för att åka runt kusterna och erbjuda blästring av lasttankar på andra fartyg.
Sedan dess har det utvecklats flera varianter av blästring, såsom vakuumblästring, vattenblästring och slungblästring. Benjamin Chew Tilghman, som stod bakom patentet på 1800-talet hade säkert varit glad om han känt till vilket genomslag hans uppfinning skulle få. Synd bara att han inte kunde ta ut royalties i förskott.
Andra inlägg
- Relining i Kalmar förlänger rörens livslängd
- Asbestsanering i Täby av licensierade företag
- Fogning i Helsingborg
- Smarta lås – ett steg mot framtidens säkrare och enklare hem
- Lösningar för VVS i Strängnäs
- Solpaneler i Västerås för hållbar energi
- Betonginjektering som metod för förstärkning
- Underhållsplan för Göteborgs fastigheter
- Sanering i Falköping – allt från asbest till klotter
- Takläggare i Gävle kan konsten att skapa ett hållbart skydd