Funderar du på om du ska bli snickare när du blir stor? Många som går gymnasiet, vet inte riktigt vad man vill bli. Man kanske går en allmän inriktning på gymnasiet, och senare kommer på vad man vill arbeta med. De flesta snickare brukar gå en snickeriutbildning på gymnasiet. Då gäller en tre år lång utbildning. En sådan kan du gå på de flesta gymnasieskolor som finns i vårt avlånga land. Allt från i Stockholmsområdet till i Skåne. Har man redan gått ut gymnasiet och inser senare i livet att det är snickare man vill bli, finns det flertalet komvux-utbildningar som erbjuder snickeri på programmet.
Finns flera snickeriutbildningar i Sverige
Man kan gå på en Byggnadsträutbildning på Komvux i Göteborg, till exempel, eller på en folkhögskola i Grimslöv. Man kan gå en kurs på Hermods, då går man på distans, och bo var som helst i landet. Efter avslutad gymnasiet, eller folkhögskoleutbildning arbetar man sedan som lärling. Bor du i Stockholm och kommer på att du vill utbilda dig till snickare kan du få en lärlingsutbildning på plats. Då får du lära dig hantverkshistoria, juridik för hantverkare, marknadsföring och kommunikation. Du lär dig estetik och företagande inom hantverksyrket.
Skaffa eget?
Många som sedan arbetar som snickare arbetar i eget företag. Att arbeta som lärling är bara bra. Dels får man den erfarenhet som många företag efterlyser, dels får man en fot in i branschen. Man får helt enkelt visa vad man kan och det är lättare för företaget att sedan anställa dig. Läs mer här om en snickerifirma i Uppsala.
Vad får du för lön?
Har du ett år på nacken (som de flesta lärlingar har) får du sedan ungefär en lön på mellan 25.000 till drygt 29.000 kronor i månaden. Det är inte illa, för den som endast har gymnasieutbildning.
Får man jobb som snickare?
Framtiden som snickare ser även god ut. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser har en snickare mycket liten konkurrens om jobben det närmaste året och de fem närmaste åren.
Vad arbetar man med sedan?
Vad arbetar man med då som snickare? Egentligen är snickare ett samlingsjobb för de flesta hantverksjobben som finns. Varje hantverk brukar specialisera sig inom sitt fält. Som snickare kan man göra allt från att snickra hus, till att byta golvlister och lägga golv. Det kan vara allt från att lägga nytt tak, till att renovera redan lagda tak. Det kan vara att montera fönster, eller snickra möbler. Det mesta beror på vad du själv är intresserad av. Man kan jobba allt från inom en industri till att arbeta på en teater och snickra rekvisita. Det är vad du är intresserad av som avgör ditt arbetsfält.
Andra inlägg
- Trappstädning Stockholm - vanliga frågor
- Stensättare som arbetar med trädgårdsdesign i Stockholm
- Takläggare för perfekta resultat i Örebro
- Relining i Kalmar förlänger rörens livslängd
- Asbestsanering i Täby av licensierade företag
- Fogning i Helsingborg
- Smarta lås – ett steg mot framtidens säkrare och enklare hem
- Lösningar för VVS i Strängnäs
- Solpaneler i Västerås för hållbar energi
- Betonginjektering som metod för förstärkning