Så blir du målare i Stockholm

Är du kreativ och tycker om att arbeta praktiskt? Kanske kan målaryrket vara något för dig!

Det finns flera vägar att gå för den som vill utbilda sig till målare i Stockholm. Vilken väg som passar dig beror främst på din ålder men även vilken tidigare utbildning du har.

Hantverksprogrammet – Gymnasiet

Det finns fler gymnasium i Stockholm som erbjuder byggprogram. Dessa linjer blir allt mer populära vilket gör att det i vissa fall kan krävas ganska höga betyg från grundskolan för att få en plats på gymnasieutbildningen. Så länge som du är maximalt 18 år kan du söka till gymnasieutbildning.

När du väll kommit in på programmet väljer du inriktning på hantverket. Det kan exempelvis vara murare eller just målare. Efter avslutat gymnasietid har du kompetensen för att direkt börja jobba. De flesta gymnasium ger även den teoretiska bas som behövs för att sedan kunna söka till högskoleutbildning.

Gå som lärling

Är du 19 år finns inte möjligheten längre att påbörja ett gymnasieprogram. Då kan du istället välja att gå en lärlingsutbildning. Du får då själv kontakta ett måleri som accepterar att du får vara lärling hos dem. För att de ska kunna erbjuda detta krävs det att de har ansökt om att få ha lärling hos Måleribranschens Yrkesnämnd. Det är inte i närheten av alla målare i Stockholm som erbjuder lärlingsplatser vilket beror på att det krävs en hel del av företaget gällande tid och administration. Samtidigt är det ett sätt för dem att få utbildad personal. Att ringa runt till olika måleriföretag är en väg att gå men hör även med vänner om det finns en målare i din bekantskapskrets. Känner målaren dig sedan tidigare är chansen betydligt större att du kan få vara lärling.

Lärling finns på två nivåer, Gymnasielärling och Individuell lärling. Med gymnasielärling menas att du går på gymnasiet och genomför lärlingstiden inom studietiden. Med individuell lärling menas att du själv kontaktar en målare i Stockholm och skapar en lösning som passar dig och målaren.

Kurser via arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen genomför löpande utbildningar mot de yrken där det finns möjlighet att få jobb. Just hantverksyrken är ofta ett bristyrke i Stockholm och därmed är det vanligt med utbildningar inom detta. Hör med din lokala arbetsförmedling om någon kurs inom målari är på gång inom den närmaste tiden och vad som krävs för att få tillgång till en plats på denna kurs.

Lön?

Enligt Måleribranschens yrkesnämd är medellönen för en målare som börjat etablera sig ca 32 500 kr. Det finns även siffror kring 27 500kr. Någonstans mellan dessa nivåer bör alltså ingångslönen vara.

29 Jun 2017