VVS-montörer får bra löner

Funderar du på att bli VVS-montör? För dem som är vanare vid en mer gammaldags benämning, handlar det om att arbeta som rörmokare. VVS står för Vatten, Ventilation och Sanitet och det är mer exakt vad en VVS-montör gör. De arbetar med både vatten- och avfallsrörsystem och med ventileringssystem. Man kan utbilda sig till VVS-montör på gymnasients Byggprogram, med inriktning mot VVS. Efter gymnasietutbildningen kan man arbeta som färdig VVS-montör, men som lärling under 2 år. Det är branschorganisationen som avgör längden på sin lärlingstid. Först efter avlagt och godkänt prov hos VVS-branschens yrkesnämnd. Först efter det får man det nödvändiga certifikat och kan arbeta som fullärd VVS-montör.

Så vad får VVS-montörer för löner?

Det är relativt olika i landet, vad VVS-montörer för löner. En del får mellan 33.000-43.000 kronor i månadslön. Bäst lön får VVS-montörerna i västra Sverige. Där får de cirka 10.000 kronor mer i lön än VVS-montörer i Örebro och Värmland. I genomsnitt tjänade VVS-montörer cirka 216 kronor i timmen, i hela landet. Vad de stora variationerna på lönenivåerna beror på, menar fackförbundet Byggnads, beror på efterfrågan och tillgång. Jämfört med andra hantverkare tjänat VVS-montörer allra bäst, bland till exempel plattsättare, anläggare, golvläggare, murare och andra betongarbetare och murare. Det är så det ser ut i så gott som hela landet, förutom i Stockholm, Gotland, Gävle och dalarna, Mälardalen Mellannorrland och Örebro och Värmland, där lönerna ligger under både plattsättare, murare och golvläggare.

vvs

Med tanke på kort utbildning är lönen mycket god

Jämfört med andra utbildningar som är längre, är lönen mycket god för den korta utbildning som VVS-montörer har. För en VVS-montör är det 3-årig gymnasieutbildning och efter det 2-årig lärlingstid, med lön. Andra utbildningar är 5-åriga utbildningar, utan lön och hamnar ändå på ungefär samma lönenivå. Så är det till exempel för akademiker och andra högskoleutbildade tjänstemän. Så är det så att du funderar på att utbilda dig till VVS-montör är det inte alls någon dum idé.

Som VVS-montör kan du byta stammar

Ett av de arbeten som du kan råka ut för är att arbeta med stambyten. Du kan även byta ventiler och göra obligatoriska ventilkontroller (OVK) i allmänna fastigheter. Man kan även som VVS-montör arbeta i fabriker och industrier. Då arbetar men med allt som har med rörsystem, vätskerör och transporter att göra. Man kan även arbeta mot privatpersoner och komma hem till folk och reparera rör, spola rör med hett vatten, utföra relining och andra reparationer. Man kan även arbeta med nybyggnationer och lägga nya rör. Här kan du läsa mer.

14 Jan 2019